Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Održana završna konferencija projekta Čarobni svijet

Održana završna konferencija projekta Čarobni svijet

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Završna konferencija projekta Čarobni svijet, koji je provodila Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, održana je 24. veljače 2021. godine u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“. Kako bi udovoljili epidemiološkim mjerama, uzvanici konferencije podijeljeni su u dva dijela.

Projekt je započeo u kolovozu 2019. godine i trajao 18 mjeseci. Vrijednost je projekta 736.295,28 kn i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ciljnu skupinu činilo je 35 djece s područja grada Knina te njihovi roditelji, no iz Udruge su istaknuli kako su kroz 18 mjeseci provedbe u aktivnosti uključili 43 djece. Drugu ciljnu skupinu činile su 3 osobe s invaliditetom te 10 stručnjaka koji rade s djecom i mladima.

Djeca i mladi bili su uključeni u radionice kojima je cilj bio jačanje pozitivne slike o sebi i samopouzdanja te radionice pomoći u učenju.  Radionice u kojima se uči kako prepoznati i razumjeti sebe i druge i uloge koje imamo, kako upravljati emocijama, donositi odluke, riješiti ili izbjeći konflikt, povećavaju spremnost djece i mladih za adekvatno suočavanje sa životnim izazovima. Radionice pomoći u učenju prvo su se bavile metodama i tehnikama učenja i pamćenja te važnošću kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, a zatim školskim gradivom. Djeca uključena u Projekt posjetila su Split i uz stručno vodstvo obišla gradske znamenitosti i Hrvatsko narodno kazalište.

Cjelokupnim angažmanom orijentiranim prema djeci i njihovim roditeljima trudili su se biti podrška cijeloj obitelji kako bi pozitivno utjecali na njihovo funkcioniranje. Odabirom tema okruglih stolova i pozivom koji je bio upućen stručnjacima, roditeljima i zainteresiranoj javnosti, potencirala se važnost rasprave i dijeljenja iskustava i mišljenja kako bi svi uzajamno napredovali te time dodatno poboljšali status djeteta i obitelji u zajednici.

Stručnjaci koji su sudjelovali u Projektu prošli su set višednevnih edukacija koje je održalo Pučko otvoreno učilište Korak po korak. Kako ostvariti partnerstvo s obitelji, kako živjeti različitosti i odgajati za različitost te kako biti podrška poželjnom dječjem ponašanju, samo su neke od tema o kojima se učilo i raspravljalo na edukacijama.

U prosincu 2020. godine stručnjaci su otputovali na trodnevno studijsko putovanje kako bi u Centru za pružanje usluga u zajednici i savjetovalištu Luka Ritz, Udruzi Roda, Udruzi Hrabri telefon i Pučkom otvorenom učilištu Korak po korak razmijenili iskustva, korisne savjete te primjere dobre prakse.

U sklopu Projekta osnovan je centar za mlade za čije je početno funkcioniranje nabavljena oprema (stol, stolice, laptop, projektor i automobil). Iz Udruge napominju kako je upravo centar za mlade zalog za budućnost i održivost ovog Projekta. Naime, rezultati s radionica te dojmovi i mišljenja djece i roditelja pokazuju kako je postojanje centra koji će se baviti djecom, mladima i obitelji stvarna potreba naše zajednice. Aktivnosti poput individualne psihosocijalne podrške, grupnih radionica za djecu i roditelje, tečajeva roditeljstva, tečajeva za trudnice, predavanja stručnjaka o temama vezanim za odgoj, pomoći u učenju i kreativnih radionica, samo su neke koje bi jedan takav centar trebao imati. Ističući važnost preventivnih aktivnosti i suradnje među institucijama, Udruga Čarobni svijet iskazala je volju u pronalasku načina kojima će se ovakve aktivnosti nastaviti i nakon završetka Projekta „Čarobni svijet“.

Udruga „Čarobni svijet“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Knin provodi projekt Čarobni svijet UP.02.1.2.01.0004 koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

This image has an empty alt attribute; its file name is baner-carobni-svijet-1.png
This image has an empty alt attribute; its file name is LENTA-LOGOTIPI.jpg

Sponzorirani članak

Podijeli
Twitter
WhatsApp