Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svečano obilježena 33. godišnjica osnutka slavne 113. šibenske brigade HV-a

Svečano obilježena 33. godišnjica osnutka slavne 113. šibenske brigade HV-a

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Svečani program započeo je na Baldekinu, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeće kod Spomenika poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a nastavio se misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje u kapalici bivše vojarne „Bribirskih knezova“.

Uz članove obitelji i prijatelje poginulih branitelja, vijence su položila i svijeću zapalila brojna izaslanstva, među kojima izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić te izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića, posebni savjetnik ministra Ivica Ušljebrka. Izaslanstvo Županije predvodio je župan dr. sc. Marko Jelić, a izaslanstvo Grada Šibenika zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. 

Molitvu odrješenja predvodio je policijski kapelan, don Darko Poljak.

Legendarna 113. brigada osnovana je na današnji dan 1991. godine. Njezin prvi zapovjednik bio je Ante Ljubičić, a nastala je uglavnom od pričuvnog sastava policije, listom dragovoljaca koji su u to vrijeme već bili pripremljeni i obučeni. Sudjelovala je u nizu važnih i presudnih vojnih operacija Domovinskog rata, a posebno se istakla u obrani Šibenika i Rujanskom ratu. Do njezinog raspuštanja 2000. godine, kroz brigadu je prošlo oko 8.000 pripadnika i 18.000 ročnih vojnika, a 66 pripadnika brigade izgubilo je živote u obrani Domovine. 

Danas ih se sjećamo s posebnim poštovanjem i pijetetom!

Izvor: Šibensko kninska županija

Podijeli
Twitter
WhatsApp