Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Županu Jeliću svečano uručen Ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika

Županu Jeliću svečano uručen Ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Svečanost uručenja ugovora sa Zagrebačkom i Šibensko-kninskom županijom održala se u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, a u svom uvodnom obraćanju ministar Butković kazao je da Vlada RH značajno pomaže u podizanju kvalitete i sigurnosti putničkog prijevoza, posebice u ruralnim ili slabije naseljenim sredinama u kojima isti nije uvijek komercijalno isplativ:

– Država osigurava 75 posto bespovratnih sredstava za održavanje i sufinanciranje obavljanja županijskog prijevoza putnika, a ostatak pokrivanju županije. Šibensko-kninska županija je među prvima pokrenula postupak uvođenja javne usluge, koji nije nimalo jednostavan zadatak, jer treba odrediti mrežu linija na području županije, raspisati javni natječaj i s prijevoznicima ugovoriti pružanje javne usluge – kazao je ministar Butković te se zahvalio županima na sjajno odrađenom poslu od kojeg će veliku korist imati upravo njihovi sugrađani.  

Župan dr. sc. Marko Jelić istaknuo je da je Šibensko-kninska županija poduzela sve potrebne korake kako bi uspostavila javnu uslugu te svojim žiteljima osigurala redovitije, sigurnije, kvalitetnije i dostupnije linije:

– Ovo nije samo ekološka i ekonomska mjera, već i demografska mjera zahvaljujući kojoj će ljudi iz ruralnih krajeva biti znatno bolje povezani sa županijskim središtem i ostalim mjestima. Šibensko-kninska županija je ozbiljno ušla u ovu priču i među prvima pokrenula postupak javne nabave i odabrala prijevoznike – kazao je župan. 

Županija je, na temelju analize postojeće i potencijalne potražnje, izradila mrežu linija javnog prijevoza putnika na svom području, a potom provela postupak javne nabave i izabrala najpovoljniju ponudu. Izabrani gospodarski subjekt je Zajednica ponuditelja: VINCEK d.o.o. i Slavonija Bus d.o.o. Vrijednost ugovorene javne usluge za razdoblje od 2024. do 2031. godine iznosi 31.752.134,75 eura od čega na Županiju otpada 25 posto odnosno 7.938.033,75 eura, a na Ministarstvo 75 posto odnosno 23.814.101,25 eura. 

Podsjetimo, zakonodavnim okvirom i temeljem Odluke Vlade RH uspostavljena je mogućnost da županije krenu u uspostavu javne usluge. S tim u vezi, na 9. Sjednici Vlade RH održanoj 26. lipnja 2024. godine, usvojen je prijedlog Odluke davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za sklapanje Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika sa Šibensko-kninskom županijom i za preuzimanjem obveza na teret sredstava Državnog proračuna za razdoblje od 2025. do 2031. godine.

 

Izvor: Šibensko kninska županija

Podijeli
Twitter
WhatsApp