Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Počelo glasanje za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj! Čak tri projekta Šibensko-kninske županije u finalu!

Počelo glasanje za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj! Čak tri projekta Šibensko-kninske županije u finalu!

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Rekordan 61 projekt ušao je ove godine u finale izbora za najbolji županijski EU projekt koji petu godinu zaredom zajednički provode Hanza Media, Hrvatska zajednica županija, portal župan.hr i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji i Doprinos poduzetništvu, a svojeg pobjednika i ove godine biraju čitatelji glasanjem na portalu jutarnji.hr

Projekti Šibensko-kninske županije u finalu izbora su sljedeći:

Centar za razvoj marikulture predložen je od strane Razvojne agencije Šibensko-kninske županije unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a provodio se je od prosinca 2020. godine do srpnja 2023. godine. Nositelj projekta bio je Razvojno inovacijski centar AluTech, u vlasništvu Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 605.520 eura, u potpunosti bespovratna.
Cilj uspostave Centra za razvoj marikulture jest na okolišno održiv način unaprijediti i poboljšati kvalitetu i količinu marikulturnih proizvoda, osnažiti znanje i profesionalnost uzgajivača školjaka i riba, razviti inovacijski potencijal i potaknuti daljnju preradu te poboljšati plasman marikulturnih proizvoda, posebice šibenske dagnje u Hrvatskoj i inozemstvu. Centar šibenskim školjkarima i poduzetnicima omogućava korištenje pogona za čišćenje i pakiranje školjki te pruža usluge edukacije i savjetovanja, a također se bavi i pripremom i provedbom razvojnih i istraživačkih projekata koji imaju cilj iznalaženje novih i inovativnih pristupa proizvodnji školjaka.

Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza projekt je prijavljen od strane Šibensko-kninske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.
Projekt se je provodio u Šibeniku, uvali Minerska, od veljače 2017. godine do srpnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 3.459.847 eura, od čega bespovratna 2.278.177 eura, a vlastita 746.644 eura. Jedan od partnera na projektu bila je Šibensko-kninska županija ,a nositelj projekta  je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.
Drugom fazom projekta uvode se novi (informativno-edukacijski) sadržaji, i tematski programi edukacije za djecu i odrasle, a izgradnjom Posjetiteljskog centra „Kanal sv. Ante“ jača se svijest posjetitelja i šire javnosti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kanala sv. Ante i ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke. Glavna atrakcija Posjetiteljskog centra „Kanal sv. Ante” je i stalna multimedijalna izložba „Dodir rijeke i mora“, koji svojim interaktivnim i multimedijalnim sadržajem daje posebnu vrijednost projektu.

ARS MECHANICA za nove kompetencije projekt je predložen od strane Razvojne agencije Šibensko-kninske županije unutar kategorije Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama. Projekt je započeo u rujnu 2020. godine i završio krajem 2023. godine, a ukupna mu vrijednost iznosi 4.073.249,52 eura, od čega bespovratnih 2.985.826,75 eura. Jedan od partnera na projektu bila je Šibensko-kninska županija, a nositelj projekta Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, ujedno i sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru strojarstva. 
Zahvaljujući ovom projektu, unaprijedili su se i modernizirali programi strukovnog obrazovanja učenika, odraslih polaznika i njihovih mentore, koji su imali priliku sudjelovati u brojnim programima profesionalnog i stručnog usmjeravanja i studijskim putovanjima, a kao glavni rezultati projekta navodi se uspostava organizacije rada i razvoja regionalnog centra kompetentnosti (Centra), osnivanje Gospodarsko-obrazovnog vijeća (GOV) kao savjetodavnog tijela, edukacija za preko 40 odgojno-obrazovnih radnika na području vođenja i upravljanja te vrednovanja i osiguranja kvalitete, uspostavljena  suradnja s 7 ustanova za strukovno obrazovanje u RH,  6 imenovanih RCK-a, jednim međunarodnim centrom, jednim visokim učilištem, jednim inozemnim trgovačkim društvom, jednom komorom te ustanovama za strukovno obrazovanje izvan RH.

Glasanje traje od 10. do 17. rujna 2024., nakon čega će biti proglašeni pobjednici.

Foto: Ilustracija/Jutarnji list

Izvor: Šibensko kninska županija

Podijeli
Twitter
WhatsApp