Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ŽUPANIJA PREUZELA 344 PREDMETA UPRAVLJANJA DRŽAVNIM NEKRETNINAMA

ŽUPANIJA PREUZELA 344 PREDMETA UPRAVLJANJA DRŽAVNIM NEKRETNINAMA

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Danas je državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Sanja Bošnjak uručila županu Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marku Jeliću 344 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje državnim nekretninama s područja Šibensko-kninske županije.

Od 344 predmeta predanih na upravljanje i raspolaganje Šibensko-kninskoj županiji, njih 56 odnose se na zahtjeve u kojima su podnositelji jedinice lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije, a 288 na zahtjeve u kojima su podnositelji fizičke i pravne osobe.

Župan, dr. sc. Marko Jelić, istaknuo je da se Županija dobro pripremila za prihvaćanje navedenih predmeta:
– Jedino što nam preostaje je zaposliti prijeko potreban kadar, a v. d. pročelnik Upravnog odjela za opću upravu, imovinsko-pravne i zajedničke poslove, g. Joško Nedoklan, već je na Županijskoj skupštini predložio ustrojavanje posebnog odsjeka unutar svog upravnog odjela. Siguran sam da ćemo zahvaljujući svim tim prilagodbama, uskoro početi rješavati predmete na korist naših sugrađana te s ciljem razvoja županije i njezinog gospodarstva – kazao je župan.

Državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Sanja Bošnjak, naglasila je kako se po novom Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama županijama prepušta upravljanje u ime Republike Hrvatske nad neizgrađenim građevinskim zemljištem i objektima u različite svrhe: 

– Župan i djelatnici Županije najbolje znaju o kakvim se parcelama radi i gdje se nalaze, dobro poznaju potrebe svojih sugrađana i poduzetnika te će ozbiljno pristupiti rješavanju predanih im predmeta – kazala je državna tajnica i dodala kako se 20 posto od prodaje ili drugog oblika raspolaganja državnim nekretninama uplaćuje županijama na čijem se područje nekretnine nalaze, dok 60 posto ide u državni proračun.

Danas je i pročelniku Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Šibenika, Tihomiru Paškovu, uručeno 47 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama s područja Grada Šibenika u kojima su podnositelji fizičke i pravne osobe.

Podsjećamo, sukladno odredbama Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 155/23) gradovima, sjedištima županija i velikim gradovima povjeravaju se poslovi upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, što znači da su župani odnosno gradonačelnici ovlašteni donositi odluke o raspolaganju državnom imovinom do 130.000 eura. Ukoliko procijenjena vrijednost ili ukupni iznos procijenjene naknade iznosi više od 130.000,00 eura, a do iznosa od milijun eura, odluku donosi županijska skupština.

Podijeli
Twitter
WhatsApp