Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

USKOK proširio istragu protiv Josipe Rimac: ‘Sestri je sredila stalni posao u HEP-u‘

USKOK proširio istragu protiv Josipe Rimac: ‘Sestri je sredila stalni posao u HEP-u‘

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Uskok je proširio istragu protiv smijenjene tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac i još pet novoosumnjičenih osoba, na dan kada sudac istrage treba odlučiti hoće li ranije zatvorene u istrazi afere Vjetroelektrane pustiti na slobodu ili im produljiti istražni zatvor.

U proširenju istrage Uskok Rimac, među ostalim, tereti da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije kako bi njena suosumnjičenica prošla državni ispit te sestru zaposlila u šibenskoj Elektri.

Također, sumnjiče ju i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina glavnog urednika lokalnog portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Koristila položaj i društveni utjecaj

Ne otkrivajući identitete osumnjičenih Uskok je objavio da je Rimac koristila svoj položaj državne tajnice, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Uz bivšu državnu tajnicu Uskok je proširenjem istrage zahvatio službenicu kojoj je pomogla u polaganu ispita, članicu ispitne komisije, člana uprave HEP d.d. nadležnog za poslovanje ovisnog društva HEP ODS koji joj je zaposlio sestru te glavnog urednika portala kojemu je zaposlila sina.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika Uskok od ranije sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u odbilo je 18. lipnja prijedlog obrane bivše državne tajnice da je puste iz istražnog zatvora gdje je završila zbog sumnji za trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita u aferi Vjetroelektrane.

Pored Rimac, odlukom izvanraspravnog vijeća, u pritvoru su ostali i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić, dok je kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija pušten da se brani sa slobode.

Poslijepodne nova odluka o istražnom zatvoru

U međuvremenu Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom u aferi Vjetrelektrane, vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću, koji je u srijedu, po nalogu Hrvatske, uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Pored spomenutih sedmero, Uskok u aferi Vjetroelektrane sumnjiči predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića.

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Ročište na kojem će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti hoće li produljiti ili ukinuti istražni zatvor osumnjičenima zakazano je za 15 sati.

Tekst: Jutarnji List

Podijeli
Twitter
WhatsApp