Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

U TEHNIČKOJ ŠKOLI U ŠIBENIKU ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ŠKOLICE

U TEHNIČKOJ ŠKOLI U ŠIBENIKU ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ŠKOLICE

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Danas je u Tehničkoj školi Šibenik održana završna konferencija projekta ŠKOLICE – Šibensko-Kninske Organizacije za Lokalne Izvore Čiste Energije, koji predstavlja važan korak ka poboljšanju energetske učinkovitosti i smanjenju ugljičnog otiska u javnim ustanovama unutar Šibensko-kninske županije.

“Šibensko-Kninska Organizacija za Lokalne Izvore Čiste Energije – ŠKOLICE” zajednički je projekt pet javnih ustanova iz Šibensko-kninske županije, koji se financira iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine, a u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“. Uz Tehničku školu Šibenik kao nositelja projekta, partneri na projektu su: Osnovna škola Domovinske zahvalnosti, Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana, Srednja škola Lovre Montija i Dom za starije osobe – Cvjetni dom Šibenik.  

Tijekom projekta postavljeno je pet fotonaponskih elektrana s ukupnom snagom od 324,86 kWp, koje će godišnje proizvesti 386.443 kWh električne energije i tako doprinijeti smanjenju emisije CO2 za približno 110,68 tona godišnje, kao i značajnim financijskim uštedama i poboljšanju općih uvjeta u navedenim ustanovama.

Konferenciju su otvorili župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić i ravnatelj Tehničke škole Šibenik, Josip Belamarić, naglasivši važnost suradnje i zajedničkog rada na projektu koji unaprjeđuje korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama. Na konferenciji su govorili i Srećko Tamburović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar te Ines Plašć, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuvši važnost daljnjeg razvoja i primjene sličnih projekata u Hrvatskoj, dok je Josip Aras iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije prezentirao projektne rezultate i ulogu Agencije u pružanju tehničke podrške projektu.

Projekt je, osim što je povećao energetsku učinkovitost, imao i značajan obrazovni aspekt, omogućujući učenicima da uče o održivom razvoju i važnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Direktnu korist od projekta ima oko 2.310 učenika, 437 nastavnika i vannastavnog osoblja, te 314 korisnika i 126 zaposlenika Doma za starije. 

Podijeli
Twitter
WhatsApp