Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije

Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije

Podijeli
Twitter
WhatsApp

U spomen na slavnu Rujansku bitku i herojski podvig hrvatskih branitelja koji su obranili Šibenik i oslobodili šibenski most te time spriječili presijecanje Hrvatske na dva dijela, svake godine, u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić, Promina i Rogoznica, Šibensko-kninska županija koordinira različita događanja na više različitih lokacija u županiji, uključujući i središnju svečanost koja se održava na dan kada je, točno prije 33 godine, Radio Šibenik prenio vijest o oslobađanju šibenskog mosta.

Ove godine, središnja svečanost obilježavanja 33. godišnjice Rujanskog rata, ujedno i Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije, započela je u 17:30 ispred Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje.

Osim predstavnika članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence su položili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Damir Dojkić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, izaslanik Predsjednika Vlade RH, ujedno i izaslanik Potpredsjednika Vlade i Ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra obrane, savjetnik Ministra obrane Ivica Ušljebrka, kao i izaslanstvo Šibensko-kninske županije na čelu sa županom dr. sc. Markom Jelićem i zamjenicom župana Iris Ukić Kotarac, izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno gradonačelnikom Željkom Burićem te izaslanstva ostalih općina i gradova Šibensko-kninske županije, policije i političkih stranaka.

Župan dr. sc. Marko Jelić zahvalio se svim braniteljskim udrugama i sudionicima Rujanskog rata te općinama i gradovima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjeg Spomendana Rujanskog rata:
– Danas odajemo počast svim hrvatskim braniteljima koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Trebamo nastaviti aktivno čuvati sjećanje na Domovinski rat i o tome educirati mlađe generacije, jer narod koji ne poznaje svoju povijest, nema niti budućnost – izjavio je župan i čestitao svim braniteljima Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Potom je komemorativni skup, uz prigodni program, održan kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, gdje su pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja, dok je molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio don Darko Poljak. Komemoraciji su se pridružili i građani koji su za poginule hrvatske vitezove zapalili svijeće i položili ruže.

Po završetku komemoracije, predvođen Šibenskom narodnom glazbom i Šibenskom gradskom stražom, ulicama grada krenuo je mimohod branitelja, a ispred zgrade Županije, na Trgu Pavla Šubića I., priređen je prigodni kulturno-zabavni program, uz nastupe klape Mirakul i šibenskog baritona Stipana Režića te domjenak za potrebe kojeg je Udruženje obrtnika Šibenik pripremilo rižot od plodova mora.

 

Izvor: Šibensko kninska županija

Podijeli
Twitter
WhatsApp