Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

PROJEKT DIH INNOVAMARE PROGLAŠEN „BLUE CHAMPIONOM“ EUROPSKE UNIJE!

PROJEKT DIH INNOVAMARE PROGLAŠEN „BLUE CHAMPIONOM“ EUROPSKE UNIJE!

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Jučer je u Luxembourgu, u sklopu Venture Debt & Advisory Summita Europske investicijske banke, održano predstavljanje pobjednika javnog poziva „Blue Champion“ u koje se ubraja i projekt DIH Innovamare, na kojem je partner i Šibensko-kninska županija. Hvala svim našim partnerima, članovima DIH-a Innovamare i dionicima ovog inovacijskog ekosustava na uloženom trudu, radu i entuzijazmu te se veselimo daljnjem razvoju naše plave zajednice!

Projekt Innovamare ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i za razvoj održive plave ekonomije, ključne za ostvarivanje Zelenog plana EU. Ključni elementi projekta obuhvaćaju razvoj i izgradnju infrastrukture i to Centra kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkog parka za morske tehnologije na Sveučilištu u Zadru. Isto tako za navedenu infrastrukturu je planirana nabava inovativne tehnološke opreme, uspostava testnih lokacija, razvoj i prototipiranje morskih tehnologija. Uz navedeno ključan dio projekta je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja s inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava s roniocima u okviru programa E1 Blue Impact, te zapošljavanje 20 istraživača.

Digitalni inovacijski HUB Innovamare teži postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj, testiranje i validaciju morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora. Ključni osnivači i članovi DIH-a su 6 najvećih znanstvenih i istraživačkih organizacija, 7 potpornih institucija i lokalnih i regionalnih vlasti i 4 tvrtke iz Italije i Hrvatske. DIH unutar svog ekosustava konstantno radi na osiguravanju financiranja, stvaranju prihoda za daljnja ulaganja i razvoj tehnoloških rješenja za digitalnu i zelenu transformaciju plave ekonomije. 

Digitalni Inovacijski HUB Innovamare prijavio je projekt u sklopu javnog poziva „Blue Champions“, a  postignuti uspjeh samo je potvrda da sve što se radi u sklopu DIH-a ima budućnost i podršku institucija koje će nam pomoći u ostvarivanju naše misije, a to je održiva plava ekonomija.

Ispred Šibensko-kninske županije kao partnera na projektu, projekt provodi Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove.

Više informacija o ovoj inicijativi pronađite na poveznici: www.mairos.org!

„EU Blue Champion” je inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke kojom se odabiru 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koje Europska komisija i EIB smatraju da najbolje doprinose razvoju plave ekonomije u EU. Odabranim projektima pružit će se EIB-ove savjetodavne usluge za definiranje modela financiranja projekta, razvoj poslovnog modela i stvaranje partnerstava na razini EU. Svaki projekt trebao bi pokazati potencijal za snažan doprinos misiji EU „Obnovimo naše oceane i vode” te ostvarivanje tri cilja: obnova morskih i slatkovodnih ekosustava, eliminacija onečišćenja, i dekarbonizacija plave ekonomije.

Foto: EIB, DIH Innovamare

Podijeli
Twitter
WhatsApp