Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

POLICIJA Tjedna analiza prometa

POLICIJA Tjedna analiza prometa

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu, odnosno u vremenu od 08. do 14. srpnja našem području dogodilo se ukupno 34 prometne nesreća, od kojih 13 s ozlijeđenim osobama i 21 s materijalnom štetom. U tim nesrećama 3 su osobe zadobile teže ozlijede, a 9 osoba su lakše ozlijeđene
FOTO: ilustracija

Od ukupnog broja prometnih nesreća 17 ih se dogodilo na području Šibenika u kojima je 1 osoba zadobila teške ozlijede i 5 osoba lake ozlijede, 14 na području Vodica u kojima su 2 osobe teže i 2 osobe lakše ozlijeđene, 1 na području Knina u kojoj je 1 osoba zadobila lakše ozlijede te  2 na području Drniša u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene.

Dominantni uzroci prometnih nesreća protekli tjedan je bili su nepropisno kretanje vozila po kolniku – 12, nepropisna brzina – 10 i  oduzimanje prednosti prolaska – 6.

Gledajući po danima u tjednu najviše se nesreća dogodilo u ponedjeljak i srijedu – po 4, zatim u petak – 3, dok su se u utorak, subotu i nedjelju dogodile po 2. Po dobu dana većina nesreća dogodila se u vremenu od 10 do 14 sati – 10 i u vremenu od 16 do 20 sati – 11.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 588 prometnih prekršaja, od kojih nepropisna brzina – 271, nekorištenje pojasa – 80, nekorištenje kacige – 10, vožnja pod utjecajem alkohola – 24, nepropisno uključivanje u promet – 12,  nepropisno pretjecanje – 6, tehnički neispravno i neregistrirano vozilo – 8, upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 7, upravljanje vozilom pod zabranom – 3, nepropisno parkiranje – 57 i dr.

Zbog počinjenih prekršaja iz prometa  je isključeno 34 vozača i 8 vozila, 14 osoba su zadržane do otrežnjenja, a 11 osoba su uhićene i dovedene prekršajnom sucu na žurni postupak.

Dana 14.srpnja u 01,55 sati u Vodicama, prilikom redovne kontrole prometa, zaustavljen je 44-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka, kojom prilikom je izmjerena koncentracija alkohola u organizmu od 1,94 g/kg. Muškarac je uhićen i uz optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja priveden prekršajnom sucu.

Napominjemo da je proteklo razdoblje obilježeno
povećanim stradavanjem osoba na motociklima i mopedima
(od 01.siječnja do 14.srpnja nastradalo ih je 66, dok ih je u istom razdoblju 2023. nastradalo 48, što je
povećanje za 22 nastradale osobe, odnosno povečanje za 46%)
, te apeliramo na vozače tih vozila da odgovorno sudjeluju u prometu i koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali život i zdravlje, a također skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost motocikla i mopeda u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Izvor: PU Šibensko-kninska

Podijeli
Twitter
WhatsApp