Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Otvoren prvi „ConserveUs Festival“ u Šibeniku

Otvoren prvi „ConserveUs Festival“ u Šibeniku

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Uz župana Jelića, otvorenju konferencije nazočili su saborski zastupnik i član Društva „Juraj Dalmatinac“ Hrvoje Zekanović, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, izaslanica Ministrice kulture i medija i pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku, Angela Bujas te prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Nikša Jajac.

Festival su predstavili predstavnici organizatora, dekanica Umjetničke akademije u Splitu, dr. sc. Miona Miliša, pročelnica Službe za odjele izvan Zagreba Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ivana Svedružić Šeparović te predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Nikola Grubić:
– Prvo izdanje ConserveUs Festivala rezultat je višegodišnje suradnje između Društva i institucija koja je započela još 2002. godine. Zajedno sa šibenskim konzervatorskim odjelom obnovili smo 5 portala i 30 arhitektonskih detalja, a cilj nam je obnoviti ukupno 94 šibenska kamena portala u gradskoj jezgri, uz pomoć stručnjaka i studenata Umjetničke akademije iz Splita – kazao je Grubić.

U pozdravnom govoru, gradonačelnik Burić ukratko je upoznao sudionike konferencije s bogatom poviješću i kulturom grada Šibenika te obnavljanjem infrastrukture u staroj gradskoj jezgri, dok se župan, dr. sc. Marko Jelić, osvrnuo na važnost očuvanja i promocije kulturne baštine:

– Raduje me vidjeti brojne mlade ljude u publici, koji će putem ovih radionica biti izravno uključeni u procese obnove šibenskih portala. To znači da se znanje i vještine prenose dalje i stvari napreduju! U Šibensko-kninskoj županiji ponosimo se svojom poviješću, gradovima, tvrđavama i crkvama, a najviše ljudima, našim precima koji žive kroz kulturnu baštinu koju su nam ostavili u nasljeđe i koju smo stoga dužni štititi i čuvati. Jer čuvamo ono što volimo, a  narod koji ne poznaje svoju povijest, nema ni budućnost! – kazao je župan i svim sudionicima konferencije poželio dobrodošlicu u Šibenik i Šibensko-kninsku županiju. 

Cilj konferencije „ConserveUs“ je predstaviti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine, ali i uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine. Uz stručna predavanja, program obuhvaća prezentacije lasera i materijala koji se koriste u obnovi portala, obilazak portala u gradskoj jezgri uz stručno vođenje i rad studenata i mentora na obnovi portala. Organizatori kongresa su Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Akademija likovnih umjetnosti u Splitu, partneri su Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb i University of Applied Arts Vienna, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija.

Izvor: Šibensko kninska županija

Podijeli
Twitter
WhatsApp