Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

HDZ-ovo priopćenje za medije: Gradonačelniče, kad ćete prestati obmanjivati građane grada Knina?

HDZ-ovo priopćenje za medije: Gradonačelniče, kad ćete prestati obmanjivati građane grada Knina?

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Lokalni HDZ poslao je priopćenje medijima povodom “turbulentnih političkih zbivanja u zadnja dva tjedna”, isto priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon turbulentnih političkih zbivanja u zadnja dva tjedna, razmišljao sam hoću li ići ponovo s priopćenjem prema medijima ili jednostavno sazvati konferenciju za novinstvo, pa čak i ponuditi svojevrsno sučeljavanje. Odlučio sam se za ovo prvo iz jednostavnog razloga što daljnje aktivnosti i postupci vladajućih, uvelike će definirati do koje razine sam spreman ići da bih oprao brojne upljuvke koji su proizašli iz gradonačelnikovih istupa u Gradskom vijeću grada Knina, ali i prilikom gostovanja u eteru radio Knina. Što više, slušajući izlaganja gradonačelnika na temu autokratičnog sastava odbora Gradskog vijeća grada Knina, kao i rasprave nakon postavljenih pitanja vijećnika HDZ-a u vijećnici, u pozadini je samo nedostajala melodija “laži, laži, laži meee, ti me lažeš najboljee….” Šalu na stranu, onolikoj količini gradonačelnikovih neistina ne bi se posramio niti Pinokio, a krenuti ću s onim najizraženijima. 

U raspravi 12. Sjednice Gradskog vijeća grada Knina u kojoj je branio evidentno kršenje Poslovnika, jer u pravilu odbori gradskog vijeća imaju sastav koji odgovara stranačkom udjelu mandata u vijeću, a kod kninskog Gradskog vijeća sve odbore sačinjavaju samo vijećnici Pozicije, gradonačelnik je replicirao kako je on samo nastavio praksu koju je provodio HDZ-e  u Gradskom vijeću 2013.-2017. godine tada je slavodobitno ustvrdio da će on bez obzira na to što se radi o nepravilnoj i nedemokratskoj aktivnosti ipak ustrajati na autokraciji i ništa ne mijenjati iako je izbore i 2017. godine i 2021. godine dobio upravo na pričama o poštivanju procedura i pravila. E pa, gradonačelniče Knina, za Vašu informaciju moja malenkost je sjedila i u sastavu Gradskog vijeća 2013.-2017. godine kada je pozicija bila u rukama moje stranke, i tada su u svim odborima Gradskog vijeća sjedili i vijećnici opozicije. Što više, u odboru gdje sam ja bio član (odbor za imenovanja), sjedili su dvoje vijećnika iz SDSS-a, i uredno sudjelovali na svim sjednicama odbora. Dakle, kada pokušavate opravdati svoje evidentno nedemokratske i nepravilne postupke, barem pokušajte saznati pravu informaciju i ne blamirati se pred svekolikom javnošću s lažnim izjavama koje se tako lako dokažu. S druge strane, nažalost, potpuno je izostao odaziv na moj apel da se napravi jedan međustranački sastanak gdje bi definirali sve aktivnosti oko poštivanja Poslovnika Gradskog vijeća grada Knina. 

Kako je gradonačelnik zadnjih mjesec dana u iznimnoj formi glede obasipanja kninskog medijskog prostora s neistinama i poluinformacijama, isto se nastavilo i na tematskoj 13. Sjednici Gradskog vijeća oko teme Intervencijskog plana. Na toj sjednici koja je tražena od strane oporbe (HDZ-a i MOST-a) htjeli smo samo dobiti prave informacije zašto Intervencijski plan kasni i što nam je za očekivati ako projekti ne budu provedeni u roku. Očito iziritiran našim zahtjevima, gradonačelnik je iznio sijaset netočnih ili poluistinitih informacija, a ja ću se u svome izlaganju osvrnuti na tri njegove izjave. 

Izjava broj jedan kaže da je Mario Ćaćić bio ta persona koja je dogovorila da se Intervencijski plan dodijeli našem Kninu i da upravo Knin bude pilot projekt te da je on to dogovorio s konzultantom Garry Dawsonom i s bugarskim predstavnikom Europske komisije gospodinom Tsvyatko Velikovom, jer je eto jedini on u kninskom timu znao “tečni” engleski . Pošto jako dobro znamo da je Intervencijski plan inicirala i stvorila HDZ-ova gradska vlast na čelu s Josipom Rimac i da je Mario Ćaćić bio uključen tek u drugi radni sastanak na Tvrđavi, i to kao predstavnik Matice koja je trebala biti provoditelj plana, u najmanju ruku je neobjašnjivo da je prepiska mailovima i prvi radni sastanak prošlo bez nazočnosti ovog experta za engleski jezik. Pošto postoji  niz dokaznog materijala u vidu dokumentacije, fotografija, ali i ljudi koji su tim sastancima prisustvovali, od kojih su neki i sadašnji djelatnici gradske uprave i gradskih ustanova,  svakako mogu po potrebi osvježiti pamćenje gradonačelniku i podsjetiti ga na pravo stanje stvari i istiniti slijed događaja.

U Izjavi broj dva gradonačelnik kaže da su članovi HDZ-ove gradske vlasti bili totalni tudumi i da nisu imali pojma za konzervatorske elaborate (valjda nisu bili na tim satovima u školi) i da zato nije bio pripremljen niti jedan projekt do svibnja 2017. godine. Pa gospodine gradonačelniče, konzervatorski elaborati su obveza u Intervencijskom planu, a ne neka nepoznanica. Ako su sve vaše tvrdnje oko nepoznavanja elaborata od strane administracije Josipe Rimac i Nikole Blaževića istina, a što naravno nije, ja bih vas pitao kako je onda zgrada stalnog postava „Oluja ’95“ otvorena 2015. u roku godinu dana (od ideje, preko projekta, pa konzervatorski elaborat i konačno izvedbeni građevinsko-obrtnički dio), kako je IPA uopće odrađena u staroj jezgri bez konzervatorskih elaborata, te je li istina da je gospodin Radoslav Bužančić (cijenjeni konzervator) bio s gradskim vlastima u obilasku tvrđave i stare jezgre, pa je i s Građevinskim fakultetom u Splitu potpisan sporazum o suradnji kako bi zajedno s konzervatorskim odjelom Šibenik i Split radili podloge statike objekata ? 

U izjavi broj tri, gradonačelnik kaže da su iz osi tvrđave izbačeni smještajni kapaciteti jer to nije u skladu s Intervencijskim planom. Tu izjavu je još potkrijepio time da su zabranjene intervencije u komercijalne svrhe i da je HDZ-ova administracija koja je vodila grad to morala znati, kao što to on sve razumije i zna. Što će nama bolji projektanti i menadžeri kada očito sve to Knin ima u figuri aktualnog gradonačelnika? Ali, kako kaže izreka: ako laže koza, ne laže rog. Naime, ako se zabranjuje investicija u komercijalne svrhe, kako to da je prošao projekt obnove restorana i kuhinje restorana u sklopu osi Tvrđava ? Hotel na tvrđavi nikad nije bio planiran, već se razmišljalo o stavljanju u funkciju smještaja sadašnje upravne zgrade i za dva postojeća objekta na sjevernom djelu, dok je krajnji objekt ispod kojega su katakombe trebao biti virtualni muzej kralja Zvonimira i time još jedna gradonačelnikova tvrdnja da je Interpretacijski centar njegov izvorni, pada u vodu. Reći da po Zakonu nije dozvoljeno graditi smještajne i ugostiteljske kapacitete naprosto nije istina, jer je istina samo da se Muzeji ne mogu time baviti i da se takvi objekti trebaju iznajmiti onome tko ima registriranu djelatnost, a uz to na tvrđavi se ništa nije ni trebalo graditi već samo rekonstruirati postojeće objekte. 

Da ne bi bili zakinuti za sav raskoš talenta, pobrinuo se gradonačelnik odraditi i  niz uvreda i difamacija prema vijećniku Tomislavu Čolaku, dok je gospodin Dragan Miličević Gradskim vijećem uredno  predsjedao u stilu “ne čujem, ne vidim i ne govorim” i niti jednom riječju nije “ukorio” nestašnog gradonačelnika. Još mogu i razumjeti ljubav gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, jer je ovaj potonji samo nevješt proizvod gradonačelnika, kao što je gradonačelnik isti takav proizvod svoga prethodnika dr.sc. Marka Jelića, ali ne mogu razumjeti da riječi kao nenačitan, biser i slično mogu prolaziti u eteru Hrvatskoga radija Radio Knina. Upravo mi je žao da je naša politička i medijska gradska arena toliko zatrovana bezobrazlukom, dociranjima, kao i opetovanim omalovažavanjima neistomišljenika, da je sve to postalo na neki način “mainstream” i izgledno prihvatljivo ponašanje. Gospodo draga iz pozicije, niti je ovaj grad vaša prćija, niti su građani ovoga grada koji drugačije razmišljaju od vas neka neuka i nevješta marva, pa da ih se časti ovakvim nekorektnim izrazima. Za očekivati je da je sljedeći korak uporaba sile i recimo bacanje Poslovnika Gradskog vijeća u glavu

oporbenog vijećnika, jer neka druga kvalitetna uporaba aktualnog Poslovnika očito niti ne egzistira na sjednicama vijeća. Žalosno je da se gradonačelnik jednoga maloga grada ponaša poput stand-up komičara, koristeći svaku prigodu da popljuje neistomišljenike i prethodnike. Iz svega ovoga zapravo proizlazi najobičnija nesigurnost, nesigurnost u sebe i svoje kapacitete, kao i svoju moć da se nešto riješi i realizira. Gradonačelniče, pomoć u realizaciji Intervencijskog plana nudili smo i 2018. godine, nudimo je i sada, a naša molba za sazivanjem tematske sjednice o realizaciji Intervencijskog plana je išla samo u smjeru traženja informacija u kojoj smo trenutnoj fazi s Intervencijskim planom, pošto je ostalo još malo više od godinu dana do isteka roka za realizaciju prijavljenih projekata. A o nekoj sposobnosti prijevremenog završetka projekata Intervencijskog plana nećemo ni trošiti riječi, kao ni o možebitnom povlačenju dodatnih sredstava iz nerealiziranih projektnih sredstava drugih gradova.

Na kraju ovog malo dužeg izlaganja pozvao bih gradsku vlast na poštivanje demokratskih procedura i pravila, kao i na jednu korektnu i poslovničku raspravu na sjednicama gradskog vijeća, te da se prestane s omalovažavanjem vijećnika oporbe, jer ako je pogrdna riječ i misao jedini argument kojim se raspolaže za dokazivanje svojih stavova, onda takva rasprava sigurno neće donijeti ništa produktivno za naš depopulirani Knin.

S poštovanjem,

Predsjednik GO HDZ-a Knin:

Robert Marić, mr.sc.dr.med.dent.

Podijeli
Twitter
WhatsApp