Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

[FOTOGALERIJA] U Kninu obilježena 29. obljetnica VRO Oluja

[FOTOGALERIJA] U Kninu obilježena 29. obljetnica VRO Oluja

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Na svečanosti u Zvonimirovu Gradu okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici u čast ove velike vojne pobjede, koja je označila novo razdoblje u hrvatskoj povijesti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježeni su svečano i dostojanstveno 5. kolovoza 2024. u Kninu. Središnja svečanost održana je na stadionu NK Dinara, a program na Kninskoj tvrđavi prenosio se putem videozida na stadionu i središnjem gradskom trgu.

Na svečanosti u čast ove velike vojne pobjede okupili su se u Zvonimirovu Gradu najviši državni i vojni dužnosnici, a obilježavanje je počelo tradicionalnom budnicom gradskim ulicama.

Na Trgu dr. Ante Starčevića kod Spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95” odana je počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva Vlade RH, Hrvatskog sabora i Predsjednika RH te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici županija i gradova.

Na stadionu NK Dinara prijavak Predsjedniku RH predao je brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedno- operativnog središta Glavnog stožera OSRH.

Zvonjava crkvenih zvona najavila je tradicionalnu ceremoniju podizanja hrvatske zastave na jarbol Kninske tvrđave točno u 9:43, kada su hrvatski vojnici prije 29 godina pobjedonosno ušli u Zvonimirov Grad. Potom je isto toliko plotuna najavilo povjesnicu te su pročitana imena 245 poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja, kojima je počast odana i preletom višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Danas slavimo slobodu i neustrašivost hrvatskih branitelja

Uime hrvatskih branitelja obratio se umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić, dugogodišnji zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH i zamjenik zapovjednika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” te zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Ukazao je na važnost promicanja istine o Domovinskom ratu i brige za hrvatske branitelje te naglasio kako oni ne smiju biti teret društva, već njegovi aktivni članovi.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je istaknuo: “Oluja je označila novo razdoblje u hrvatskoj povijesti, jer od tog trenutka opstojnost Hrvatske osigurana je za njezine buduće naraštaje. Podizanje stijega na Kninskoj tvrđavi jedan je od najsretnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti: on je označio ostvarenje tisućljetnog sna o hrvatskoj neovisnosti. Danas slavimo slobodu i neustrašivost hrvatskih branitelja i neovisnost Hrvatske, koju su generacije sanjale.” Naglasio je kako je Oluja bila oslobodilačka, legitimna i pravedna vojna operacija te kako se neće dopustiti izvrtanje povijesnih činjenica i napadi na hrvatske branitelje i policajce, jer oni su u temeljima naše slobode.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako je VRO Oluja bila velika, legitimna, legalna i pravedna, te kako ima onih koji žele baciti sjenu na Domovinski rat. Naglasio je kako im takvi narativi neće proći: “Naša je zadaća budućim naraštajima prenositi povijesnu istinu i podsjećati kako smo samo zahvaljujući hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja i mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pobijedili.”

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović istaknuo je u svojem obraćanju: “Danas slavimo slobodu te hrabrost i vještinu svojih vojnika, koji su nam donijeli slobodu, mir i suverenost, kao i mudrost i odlučnost tadašnjeg hrvatskog političkog vodstva.”

Atraktivan prikaz sposobnosti Hrvatske vojske i policije

Svečanost na stadionu zaokružena je prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije te letačkim programom u kojem su sudjelovali akrogrupa “Krila Oluje”, avion MiG-21 te višenamjenski borbeni avioni Rafale.

Prelet aviona MiG-21 simbolično nas je podsjetio na ključnu zračnu potporu koju su ti avioni pružali kopnenim snagama tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, ali i najavio novo poglavlje obrambene sposobnosti Republike Hrvatske s avionima Rafale. Nakon kratke letačke demonstracije, Rafalei su se u čast Oluje uputili preletjeti državni teritorij Republike Hrvatske.

Ministar obrane Ivan Anušić: Ovo je jedan od najvećih dana u novijoj hrvatskoj povijesti

“Cijeloj Hrvatskoj, u Domovini i iseljenoj, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, dan koji je promijenio Hrvatsku, dan koji će ostati u sjećanjima kao najveći dan u povijesti Hrvatske od prvog spomena hrvatskog čovjeka. Ovaj dan, 5. kolovoza 1995. je, ako ne najveći, onda jedan od najvećih u povijesti”, poručio je iz Knina potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, koji je tom prilikom obišao i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Nakon središnje svečanosti služena je u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta misa, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz koncelebriranje šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića.

Kako je izgledala središnja svečanost pogledatje u fotogaleriji:

Foto: MORH/ F. KLen

Kako je izgledao koncert Mate Bulića i Maje Šuput pogledajte u fotogaleriji:

Foto: Luciano Grmovšek

Podijeli
Twitter
WhatsApp