Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

35 za 35: Virtualna izložba kninskog i šibenskog foto kluba

35 za 35: Virtualna izložba kninskog i šibenskog foto kluba

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Virtualnom izložbom 35 fotografija s motivima rijeke Krke, članovi Foto kluba Šibenik i Foto kluba Knin obilježili su 35. rođendan Nacionalnog parka „Krka“

Takav oblik suradnje već je tradicionalan. Foto klub Šibenik i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kontinuirano i uspješno surađuju na obilježavanju važnih datuma u zaštiti prirode i povijesti Parka. Iz te su suradnje proizašle mnogobrojne fotografije i izložbe, pa tako i ova, koja na neki način objedinjuje tu dugogodišnju tradiciju.

Rijeka Krka vječna je inspiracija fotografima, entuzijastima s istančanim smislom za lijepo. Bilo da se radi o vodi kao osnovnom motivu, bogatoj kulturnopovijesnoj baštini ili Krki gledanoj s broda ili pješačkih staza, rezultat su uvijek očaravajući trenutci uhvaćeni budnim okom i mirnom rukom promatrača, na zadovoljstvo svih zaljubljenika u lijepo, koje podjednako čine i priroda i fotografija.

Foto klub Šibenik udruga je tehničke kulture koja ostvaruje programe s područja fotografske djelatnosti, fotografskog stvaralaštva i fotografske tehnike. Član je Hrvatskoga fotosaveza. Prva, konstituirajuća skupština Kluba održana je 24. travnja 1964. Danas Foto klub Šibenik broji tridesetak iskusnih fotoamatera i mladih entuzijasta, o čijoj aktivnosti u proteklih sedam godina najbolje svjedoči sedamdesetak izložbi, samostalnih i klupskih, te brojna sudjelovanja njegovih članova na pozivnim izložbama. Tijekom pola stoljeća kontinuiranog i uspješnog djelovanja na području kreativnog fotografskog stvaralaštva, članovi Foto kluba Šibenik svojim su fotografijama bilježili i povijest svoga grada i prezentirali ga na izložbama u zemlji i inozemstvu, dajući time znatan doprinos kulturnome životu Šibenika.

Foto klub Knin, iako postoji tek dvije godine, iza sebe ima nekoliko organiziranih foto druženja i radionica koje provodi u prirodi, nastojeći fotoamaterima iz cijele Hrvatske, kroz druženje, predočiti ljepotu prirode unutar Šibensko-kninske županije, a rijeka Krka uglavnom je uvijek glavni motiv. Kao rezultat tih druženja nastaju izložbe koje Foto klub organizira u suradnji s Gradom Kninom i Pučkim otvorenim učilištem. Iako još mlad, broji desetak entuzijastičnih članova koji predano rade na popularizaciji fotografske kulture, za što imaju nesebičnu pomoć i podršku Foto kluba Šibenik. U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin i Kninskim muzejom provode uspješan projekt „Oko Knina“, čiji je cilj osvještavanje stanovnika Knina o lokalitetima i arhitekturi u gradu i oko njega.

Stotinama godina slavni su putopisci posjećivali i opisivali Krku, ali svu njezinu veličanstvenost i snagu tek je moderni čovjek uspio trajno zabilježiti. Pogled na Krku kroz fotoaparat omogućio nam je trajni svjetlosni zapis jedinstvenih vrijednosti ove krške ljepotice i mogućnost da promatramo kako se rijeka mijenjala, čak i kada izblijede sjećanja najstarijih među nama. Virtualnu izložbu pogledajte ovdje.

Podijeli
Twitter
WhatsApp