Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

30. kolovoza proglašen „Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce“

30. kolovoza proglašen „Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce“

Podijeli
Twitter
WhatsApp

Podsjećajući na stradavanja brojnih vatrogasaca prilikom gašenja požara, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je da su vatrogasci spremni žrtvovati vlastiti život kako bi spasili ljude i imovinu od požara, poplava, potresa, pandemija i drugih ugroza: 
Nažalost, izvršavajući svoju humanu dužnost brojni vatrogasci su izgubili vlastite živote ili su doživjeli ozlijede koje svjedoče težini ovakvog posla – kazao je Tucaković i dodao da će ova sjednica i ovaj dan ući u povijest hrvatskog vatrogastva.

Podsjetimo, sutra, 30. kolovoza 2024. godine, u Spomen parku stradalim vatrogascima na otoku Kornatu održat će se komemoracija u spomen na kornatske heroje, koja će započeti službom riječi u kapelici sv. Florijana u 11 sati, nakon čega će izaslanici državnog vrha te predstavnici Županije i gradova, Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te JU NP Kornati položiti vijence i zapaliti svijeće te krenuti u obilazak 12 spomen križeva u čast stradalim vatrogascima.

Prilikom gašenja požara na otoku Kornatu živote je izgubilo 12 vatrogasaca. Smrtno su stradali: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Jedini vatrogasac koji je preživio ovu veliku tragediju je Tišnjanin Frane Lučić. 

Izvor: Šibensko kninska županija

Podijeli
Twitter
WhatsApp